Vorige week is er operatief een gedeelte van mijn poortwachters-/schildwachtklier weggehaald om te onderzoeken of er uitzaaiingen inzaten.  Deze lymfeklier is letterlijk poortwachter voor uitzaaiingen. Als kankercellen zich gaan verspreiden moeten ze eerst door deze klier, die de cellen probeert tegen te houden (it’s my new best friend forever).

Gisteren heb ik de uitslag gekregen en dat was verdomd goed nieuws: Er zijn geen uitzaaiingen gevonden in de poortwachtersklier. Dit betekent dat mijn overlevingskansen groot zijn, boven de 90%. Ook betekent het er tijdens de borstoperatie over zes maanden geen andere lymfeklieren verwijderd hoeven worden. Dit scheelt enorm, want dat zou een hele zware ingreep geweest zijn. Bijkomend kun je allerlei nare lymfoedemen in je armen krijgen als je die klieren weghaalt. Het belangrijkste is echter dat we nu echt weer meer vertrouwen kunnen hebben in de toekomst. Lymfen zijn schoon, organen schoon, longen schoon..alleen die borst. Ach ja..die accesoire had toch niet echt functie op dit moment.

Morgen begint de chemoreeks (4 kuren, elke drie weken)  en ik ben er klaar voor. Zeggen dat ik er ‘zin in heb’ zou te sterk zijn uitgedrukt, maar ik ben er klaar voor om de strijd aan te gaan. I’m gonna kick die klotekanker in z’n ass!  Het schijnt dat ik nog niet door de aggresiefase van de rouwcurve ben gegaan, dus je mag deze uitspatting zien als onderdeel van het verwerkingproces (weer een boxje afgetikt).

De bijwerkingen varieren van persoon tot persoon. Vaak duurt het 1-2 dagen voor je ziek wordt na de chemo. Dat duurt een week en dan knap je weer op. Ziek zijn betekent tegenwoordig niet meer dat je hele dagen ligt te kotsen, maar je kunt bij dit type Chemo (AC kuur) denken aan bijv. moeheid, geirriteerde slijmvliezen dus brandende/prikkende ogen neus, aften en blaren in je mond, gescheurde lippen, keelpijn, verstopping of juist diarree etc. etc.  Een feestje wordt het niet, maar we gaan er het beste van maken.  Om klachten te beperken ben ik bij de mondhygienist geweest, gebruik ik al een tijdje nagelverharder, heb ik een speciale tandenborstel , drink ik nu al extra veel water…etc etc.

Rond dag 17 zal ik mijn haar gaan verliezen dus het is nu zaak een mooie pruik te vinden (eindelijk die golvende barbielokken). Ik ga wel hoofdhuidkoeling proberen bij de chemo. Daarbij wordt een half uur voor de chemo je hoofd gekoeld en anderhalf uur erna ook. Door de kou kan de chemo niet goed bij de cellen komen, waardoor de kans ietsje groter is dat je haar niet uitvalt. Bij een AC kuur is de kans maar 15% dat het helpt, maar wie niet waagt…

Als je vragen hebt over chemo: shoot! Er is geen taboe op dit gebied. Wil je dingen weten over de bijwerkingen, wacht  ff een weekje want volgende week ben ik ervaringsdeskundige!

Belangrijk: In de eerste 5 dagen na de chemo hanteer ik een don’t call us, we’ll call you beleid! Met keelpijn en een zere mond lijkt bellen me namelijk niet ideaal.  Mailen/appen mag altijd en wordt zeker gewaardeerd, hou er alleen rekening mee dat ik wellicht niet kan reageren omdat ik te ziek ben. Dat ik niet kan reageren wil niet zeggen dat je geen glimlach op mijn gezicht hebt getoverd hoor:) Ik vind alle reacties echt fantastisch!

 

Well, it’s time to start the warm-up… Getting ready for battle round number 1!

 

 

 

 

7 thoughts on “Kick ‘m in the ass..”

 1. liselotte wat een geweldig nieuws,geen uitzaaiingen,en die chemo kuren,ja ze zijn op z’n zachts uitgedrukt niet fijn,maar het betekend wel dat je weer op weg bent, naar het volledig gezond zijn,en jij bent sterk,hier kom je door heen,dus lotte,Go For It!!!!
  Liefs Dini

 2. Wat een fijne goede uitslag zeg. Echt top! Heeeeel veel sterkte / succes morgen. En komende weken natuurlijk. Ik hoop dat de bijwerkingen een beetje meevallen.
  Round One; fight!

 3. Heej meis, sorry voor het nu pas reageren…….maar was ff met mijn eigen leven bezig. Hihi.
  Ben vanaf gister je site aan het lezen/bijhouden.
  Wou eigenlijk vragen wanneer het uitkwam voor een bakkie, konden we ff bij kletsen over het grote “K” woord.
  Maar zie dat je morgen 1e chemo krijgt…..Laat maar weten wanneer het jou uitkomt. Heel veel sterkte morgen, hoop dat ik snel een bakkie kan komen doen….Xxz

 4. Hey Liselotte,

  Wat een goed nieuws voor je! Vanaf morgen er tegenaan dus! Heel veel succes!
  Ik heb gisteren en vandaag proberen nog dat adres te achterhalen, waar mijn oud medewerker altijd haar pruik laat maken. Zij komt altijd bij allroundhaarwerken (.nl=website). Ze stuurde me nog wat meer info. Als je er nog iets aan denkt te hebben, mail me maar even, dan mail ik de mail nog door!
  Voor nu en de komende dagen nogmaals heel veel succes! Marieke

 5. Hoi Liselotte wat een fijn positief bericht. Hoop dat de bijwerkingen van de chemo ook mee mogen vallen. Je hebt in ieder geval goede verzorging en steun van je familie en vrienden. In gedachten ben ik bij je en wens je veel sterkte.Weet zeker dat je deze horde ook goed zult nemen!!!!!!!! Liefs Trudie

 6. Haai Liselotte
  We hoorden vanmiddag het goede nieuws bij je ouders!
  We wensen je heel sterkte met de wedstijd die morgen echt gaat beginnen!
  De GOUDEN MEDAILLE heb je wat ons betreft al gewonnen!
  Denken aan je(jullie).

  Heel knufs! Jos en Miriam.

  De

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *