Ook aan de beurt voor chemo? Zeer vervelend en naar. Om je een beetje te helpen heb ik hieronder enkele van mijn persoonlijke tips  geplaatst van mijn AC-kuur. Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar wellicht kun je er je voordeel mee doen:

Ter voorbereiding op chemo

Fysiotherapie
Begin zodra je het vonnis hebt gekregen met sporten bij een fysiotherapeut. Bij voorkeur een fysio gespecialiseerd in chemo. Doe een conditietest om je conditie te meten voordat je aan de chemo begint, dan weet je waar je staat en waar je in een later stadium weer naartoe moet werken.

Praktisch: In het ziekenhuis kun je een declaratieformulier krijgen van je zorgverzekering. Zoek wel even uit of je verzekering het dekt, om teleurstellingen te voorkomen. Je hebt al genoeg aan je hoofd.

Nagelverzorging
Begin minimaal drie weken voor je chemo met een kuurtje nagelverharder. Baat het niet, dan schaadt het niet en dan ga je in ieder geval met sterke nagels het proces in. Zelf heb ik ook tijdens de kuur nagelverharder gebruikt , maar of dat nou gewerkt heeft weet ik niet. Bladderen je nagels af (ipv afbreken) dan zijn je nagels te droog. Hier kun je een olie voor kopen bij bijv. Douglas (huismerk).

Mondhygienist
Ga een week voor je eerste chemo naar de mondhygienist en probeer ook tussendoor een keer te gaan. Hoe schoner je gebit, hoe kleiner de kans op wondjes en irritaties. De mondhygienist kan ook tips geven voor goede mondhygiene tijdens de chemo. Vraag ook om een chirurgische tandenborstel. Deze borstels zijn heel zacht. Hierdoor voorkom je dat je met te hard poetsen wondjes veroorzaakt. Als je al wondjes hebt zorgt de superzachte borstel ervoor dat je ondanks de irritaties toch kunt blijven poetsen.

Haar
Wil je een pruik? Regel ‘m als je nog haar hebt en nog kleur op je gezicht hebt. Het is niet leuk om te moeten passen, maar al helemaal niet als je je naar voelt. Wil je geen pruik, dan krijg je van het ziekenhuis een waslijst met adressen voor doekjes en hoofddeksels. Zelf vind ik dat mensen met doekjes er vaak ‘zo ziek uitzien’ , dus ik heb gekozen voor mutsen en een pruik. Voor doekjes,mutsen en pruiken kan ik Cappello in Nijmegen aanraden. Daar hebben ze een groot aanbod en nemen ze de tijd voor je. Je kunt er discreet in een pashokje passen (wel zo fijn met een kale kop).

Ook erg handig vind ik de Toupim (toupim.nl). Dit is een comfortabele katoenen haarband met haar eraan. Zo hoef je geen hele pruik op, maar komt er wel een strookje haar onder je muts uit. Ziet er toch gezelliger uit! Pas wel op met uitgaan of bijv. carnaval dat niet iemand voor de ‘grap’ je muts aftrekt. Not funny.

Inkopen
Zorg dat je veel verschillende soorten drinken in huis hebt. Je smaak verandert door chemo en wat je normaal heel lekker vindt kan ineens heel vies worden. Ik haal altijd veel verschillende kleine flesjes/pakjes drinken, zodat er altijd iets bijzit wat ik op dat moment lust.

Zorg ook dat je een tube Dentaid Xeros Gel bestelt (bijv. op tandartsplein.nl), en eventueel ook de tandpasta en mondspray.  De mondspray vond ik zelf niet prettig vanwege de smaak, maar smaken verschillen. Xeros hydrateert en verzorgt de mond en stimuleert de speekselsecretie. De producten bevatten o.a. Betaïne, Xylitol, Natriumfluoride en Allantoïne. Ook al heb je niet het idee dat je een droge mond hebt, doe ’s avonds toch een druppel gel op je tong voor het slapen gaan. Het helpt tegen de vieze smaak in je mond en het helpt je tandvlees beschermen (en dus wondjes voorkomen). Ik raad aan het te gebruiken zodra je met chemo begint, dus ter preventie. Of het echt helpt weet ik niet, maar ik heb geen wondjes gehad. Het kost niet veel en de smaak is te doen.

Koop Balneum Hermal vettende douche/bad olie. Chemo droogt je huid uit. Wil je dit beperken, douche dan niet met zeep of douchegel maar gebruik olie.

Na het douchen kun je cetomacrogol zalf gebruiken om je mee in te smeren (verkrijgbaar bij apotheek, maar ook bij kruidvat). Een andere optie is om je niet af te drogen maar in te smeren met (baby)olie en dan je lichaam af te deppen (niet te hard wrijven, want dan ben je alle olie weer kwijt). Als je voor de cetomacrogol zalf gaat raad ik aan het op doktersrecept te halen, scheelt weer in je portemonnaie.

Om je lippen vet te houden volstaat vaseline of een lipbalsem. Bij mij was zelfs dat niet echt vaak nodig, maar beter een keer te vaak dan te weinig smeren!

Koop desinfecterende handgel voor in je tas en voor in huis, ter voorkoming van infecties en ellende. Handig voor na het aanraken van deurknoppen, geld, toetsenborden, autosturen etc. Zelf ben ik gaandeweg ietsje makkelijker geworden qua hygiene (domdomdom), omdat mijn weerstand goed is gebleven Mijn wondjes zijn altijd goed genezen en zelfs verkoudheden vielen mee. Je leert een beetje aanvoelen wat wel en wat niet kan en vooral ook wanneer iets wel of niet kan. Maar om geen risico te nemen zou ik adviseren om uiterst voorzichtig te zijn, je wilt geen infecties oplopen!

Enkele dagen na de chemo werd mijn geur heel sterk en werd ik misselijk van alle mogelijke geurtjes. Ter preventie kun je  kleding, beddengoed etc in de dagen voor de chemo al met Neutral wassen. Dit is echter heel persoonlijk en misschien helemaal niet nodig voor jou. Het kan echter geen kwaad om het in huis te hebben, wassen moet je toch.

Hygiene
Zorg voor een schoon huis. Na de chemo ben je vatbaarder voor nare infecties en heb je waarschijnlijk geen zin om te poetsen. Ik vind het zelf ook fijn om de dag van de chemo in een schoon bed te komen liggen.

Hydratatie (allerbelangrijkste tip)
Chemo droogt uit. Je wilt de wedstrijd niet met een 2-0 achterstand beginnen, dus begin twee dagen van te voren met veel drinken. Dit zorgt dat je gehydrateerd aan het avontuur begint en je went vast aan het ‘geforceerd’ veel drinken.

Movicolon
Krijg je Movicolon, begin daar dan ook anderhalve dag van te voren mee, want het werkt pas 24-48 uur na gebruik.

Tijdens de chemo
Drinken! Drinken heeft mij enorm geholpen. Of het de klachten echt verlicht weet ik niet, maar het idee had ik wel. Probeer op de dag van de chemo continu iets te drinken bij je te hebben en neem slokjes wanneer je kunt, ook tijdens de chemo. Doorspoelen die hap.

Zorg je dat je een lekker warme trui en sokken hebt, zodat je je comfortabel voelt. Een laptopje met een film kan een fijne afleiding zijn. Ik zelf heb ook live Google+ hangouts gedaan met mensen die graag wilden zien hoe chemo werkt of die me gewoon even gezelschap wilden houden. En ik had mijn cliniclown/lover bij me om me te entertainen.

Na de chemo
Blijf drinken en eten. Dit is de belangrijkste tip. Echt, blijf drinken! Geen zin in een maaltijd? Pak lekker een soepje. Ik kwam er bij de derde chemo achter dat erwtensoep een goede uitkomst was, voedzaam en vloeibaar.  Het maken van een soepje is ook een leuke bezigheid; afleiding die weinig inspanning kost. Veel drinken helpt ook tegen mogelijke obstipatie, net als het eten van pruimen en lichtverteerbaar eten. Eet waar je zin in hebt (ik bunker altijd knakworstjes en bitterballen), het is allemaal al ellendig genoeg, maar probeer ook verstandig te blijven en te zorgen dat je lichaam binnenkrijgt wat het minimaal nodig heeft.

Poets je tanden 5x per dag en spoel met zoutwateroplossing of mondspoeling. Voorkomen is beter dan genezen!

Gebruik preventief Dentaid Xeros

Blijf voor je nagels zorgen

Laat je lekker verwennen, je bent echt zielig nu dus neem het ervan

Probeer regelmatig op te staan en kleine wandelingetjes (evt door de kamer) te maken, maar forceer niets. Je spiermassa neemt snel af als je stil ligt en je bloedsomloop stimuleren kan helpen tegen het gevoel van koude.  Een blokje om kan ook een fijne afleiding bieden. Maar gaat het niet, accepteer je off-day en blijf lekker in bed. De dagen dat ik teveel heb gedaan (zelfs de afwasmachine uitpakken kan teveel zijn) heb ik de rekening gelijk gepresenteerd gekregen. Kalm aan en besef je dat de pepmiddelen ervoor kunnen zorgen dat je je eigen grenzen makkelijker voorbij gaat. Beweging is fijn, maar overdrijf het niet. Ga zodra het kan wel gelijk weer naar de fysio om op te bouwen voor de volgende ronde.

Regel een tondeuse. Of je hem nou gaat gebruiken of niet, het is fijn om te weten dat je de mogelijkheid hebt om je haar af te scheren. Vaak valt het op dag 14 of 17 uit na de kuur, afhankelijk van het type kuur dat je krijgt.  Bij mij werkte het anders, maar dat komt omdat ik hoofdhuidkoeling heb geprobeerd.

Verder is het gewoon uitzingen.. Leuk wordt het niet, maar hopelijk helpen deze tips om je een beetje het gevoel van ‘controle’ te geven. Het is wellicht maar een illusie, maar het is een fijne illusie om te denken dat je zelf nog enige invloed kunt hebben op hoe  je je gaat voelen tijdens de chemo. Wat er uiteindelijk gebeurt is niet te voorspellen..iedereen is anders!  

Ik heb tot nu toe geen wondjes gehad of andere nare verschijnselen.De eerste keer had ik wel een erge metaalsmaak, maar  met Dentaid is dat nu onder controle te houden. Wel heb ik tot nu toe last van algehele malaise, kou, energieverlies, misselijkheid, hoofdpijn, zenuwpijn (pijnlijke huid), een kale kop en iets minder mooie nagels.

Heel veel sterkte!

 

 

 

 

19 thoughts on “Tips voor chemo”

 1. Kijk daar heb je nou wat aan! Thanks for the tips! Dat dentaid pakket ga ik zeker bestellen! Want als ik ergens een hekel aan heb is het wel die vieze metaal smaak.. brrr!

 2. Wat heb je een zware tijd achter de rug.
  Als je wilt googlen:
  abrikozenpitten
  of
  BOINNK.nl
  Misschien heb je daar iets aan.
  Baat het niet, het schaadt zeker niet.
  Heel veel sterkte en De Heere bevolen.
  ’s Heeren Zegen op al uw wegen.

 3. Hallo, nog een tip. Haal koninginnenbrij bij de apotheker en er zijn ook speciale yoghurt drankjes die bij de apotheker kan bestellen. Verder kan je ook Emla zalf aan je arts laten voorschrijven. Dit verzacht de ingang van het poortje waardoor men de chemo inbrengt.

 4. Hoi Lottie,
  Zojuist de Dentaid Xeros besteld. Hopelijk
  is dat hetgene waar ik naar op zoek was.
  Dank je wel voor het delen van je verhaal
  en je tips.
  X

 5. Graag wil ik u een tip geven voor de behandeling van een extreem droge huid, veroorzaakt door chemo- of radiotherapie.
  In Evaux les Bains zijn warmwaterbronnen, waarvan het water een heel hoog gehalte aan LITIUM, SILISIUM en STRONTIUM bevat.

  Dit water wordt verwerkt in de huidverzorgende produkten van EVAUX-laboratoir en zijn uiterst geschikt (wordt door radiologen gepropageerd) voor de huid die wordt aangetast door een chemokuur.

  Er zijn zeer goede resultaten beha

 6. Over chemo- en radiotherapie is veel informatie te vinden, maar over de bijwerkingen ervan wordt niet vaak gepraat. Een belangrijke reden daarvoor is dat er weinig tegen te doen was.
  Hier vindt u informatie over vaak voorkomende bijwerkingen en wat u eventueel kunt doen. Ook vindt u informatie over verschillende bijwerkingen van chemo- en radiotherapie en over verzorging tijdens deze therapieën.
  Waarom bijwerkingen?
  Chemotherapie (therapie met medicijnen tegen kanker, artsen spreken van cytostatica) en radiotherapie (bestraling) tasten niet alleen kankercellen aan, ze kunnen ook gezonde lichaamscellen beschadigen. Sommige gezonde lichaamscellen zijn daar gevoeliger voor dan andere. Vooral lichaamscellen die zich wat sneller moeten delen om hun functie goed te kunnen vervullen zijn gevoelig voor beschadiging. Dat zijn bijvoorbeeld beenmergcellen, die voortdurend nieuwe bloedlichaampjes aanmaken, of de cellen in de haarzakjes, die zorgen dat het haar groeit. Chemotherapie en radiotherapie veroorzaken met name bijwerkingen bij deze sneldelende lichaamscellen. Andere sneldelende gevoelige cellen zijn de slijmvliescellen in de mond, de cellen van de huid, de cellen aan de basis van de nagels en de cellen van het slijmvlies van de darm. Bijwerkingen die dan ook kunnen optreden zijn bloedarmoede, haaruitval, een pijnlijke hoofdhuid, slijmvliesbeschadiging in de mond (mucositis), afbrokkelende nagels, huiduitslag en pijnlijke huid, neuropathie (‘zenuwziekte’) en diarree.
  Misselijkheid en braken
  Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen hebben te maken met de manier waarop het lichaam reageert op het binnendringen van ongewenste stoffen. Die kunnen het lichaam binnenkomen door iets te eten of te drinken dat giftig of bedorven is. Het lichaam probeert de schade te beperken door te braken. Cytostatica zijn belangrijke medicijnen bij het bestrijden van kanker maar worden vaak als ‘ongewenste stof’ herkend. Misselijkheid en braken zijn daarom een begrijpelijke en natuurlijke reactie van het lichaam op chemotherapie.
  Verschil in bijwerkingen
  Sommige cytostatica hebben minder bijwerkingen dan andere. Ook is het effect per persoon verschillend. De één heeft bijvoorbeeld veel last van misselijkheid en braken, terwijl de ander nauwelijks iets merkt. Overigens zegt de ernst van de bijwerkingen niets over de werkzaamheid van de therapie. De meeste bijwerkingen zijn gelukkig tijdelijk en gaan (langzaam) weer over zodra de chemotherapie en/of radiotherapie gestopt is.
  EVAUX  is een serie producten die kan helpen het herstel van de huid te bevorderen. Op de site
  http://www.parapharmacie-des-combrailles.com vindt u het volledige assortiment van EVAUX-LABORATOIRES
  De producten van EVAUX worden gemaakt door Evaux Laboratoires. Evaux Laboratoires is een laboratorium dat gespecialiseerd is in dermatologie. Er wordt samen met specialisten onderzoek gedaan op het gebied van oncologie, dermatologie, gynaecologie, pediatrie en homeopathie. Evaux Laboratoires heeft een afdeling Onderzoek en Ontwikkeling opgezet genaamd EVAUX , om de kwaliteit van leven tijdens chemotherapie en radiotherapie te verbeteren.

 7. indrukwekkende verhalen allemaal ik ga vandaag beginnen met chemo en bestraling nu het dichterbij komt wordt het steeds enger van wat gaat er allemaal gebeuren met mijn lichaam maar zal deze weg zo sterk als ik ben doorlopen

  1. Bijzonder Michel! Voor mij staat het ook binnenkort allemaal op de planning.
   Deze site is de vrijwel de einige site waarvan ik wat aan de tips heb.
   Sterkte aankomende tijd

   1. Hi Chantie,

    Voor jou ook al zo’n klap. Heel heftig.
    Veel sterkte. Als je vragen hebt Let me know.
    Op Facebook hebben we een lotgenotengroep onder de naam Bondgirls. Mocht je behoefte hebben aan contact dan kun je je aanmelden!

 8. Nog een tip, klinkt vergezocht maar erg vervelend hebben wij gemerkt:

  Zorg voor pasfoto’s voor je haar uitvalt en check de geldigheid van rijbewijs en paspoort. Vernieuwen voorkomt veel ellende met het maken van pasfoto’s en regelgeving.

  1. Kun je de weergave van mijn naam aanpassen trouwens? Of anders reactie verwijderen? Had me de weergave niet gerealiseerd maar liever alleen voornaam 🙂

 9. Hey Lottie,
  Ik heb 6 weken geleden gehoord dat ik uitgezaaide eierstokkanker heb, 2 weken later een zware debulking buikoperatie en nu ga
  ik ga maandag beginnen met chemo. (Helaas door drukte in het ziekenhuis krijg ik eerst chemo en daarna het intake gesprek) dus ben blij met je tips, kan ik me ietwat voorbereiden en vast wat aanschaffen voor huid,haar en tanden! Zelf moet ik mijn kuur ondergaan in Nijmegen, das 3 x per week 80 km heen en terug in de chemoweek. Nu maak ik me om de zorg voor m’n kids en de taxi ritjes het meest druk…. kom de taxi op tijd, is er iemand die m’n ‘tijdelijke rolstoel’ wil duwen naar de afdeling en dan hopen dat ik niet misselijk tijdens de taxirit naar huis. Spannende tijden en ook ik hoop ze goed te kunnen doorstaan, snap je blog goed, onzekerheid en onduidelijkheid is echt vervelend. Ben wel ontzettend blij dat het je “goed” gaat.

 10. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *