Het is zover! Fase drie is een feit. Ik ben vandaag begonnen met hormoontherapie.
ACHTERGROND
Chemo gaat door heel je lichaam: van je hoofd tot je tenen. Het maakt niet alleen kankercellen, maar ook goede cellen kapot en geeft daardoor heel nare bijwerkingen. Een van de bijwerkingen waar je als jonge vrouw minder graag over praat is de overgang. Ook ik ben door de chemotherapie in de overgang geraakt. Dit is normaal, maar wel heel vervelend. Pff, niet grappig om opvliegers te hebben voor je 30ste!
Meestal herstelt het lichaam van jonge vrouwen zich weer in de jaren na de chemo, maar niet altijd. Mijn meest recente bloedwaarden hebben uitgewezen dat ik bij de gelukkigen hoor van wie de hormoonhuishouding al heel snel na de chemo weer is hersteld.
WAAROM HORMOONTHERAPIE?
Dit is dus in feite heel erg goed nieuws. Alleen heeft het ook een keerzijde. Mijn tumor was licht hormoongevoelig. Dit betekent dat hormonen die zich aan een tumorcel binden deze cel aanzetten tot delen. Mocht er dus nog ergens een tumorcel rondzwerven in mijn lichaam, dan kan die zich door hormonen gaan ontwikkelen. En dat willen we niet. Dus krijg ik 5 jaar lang medicijnen om de hormoonaanmaak stil te leggen en te voorkomen dat hormonen zich aan een cel kunnen verbinden.
DE BIJWERKINGEN VAN HORMOONTHERAPIE
Wat betekent dit? Opnieuw de overgang in! Lang leve de opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, stramme spieren en niet te vergeten mood swings! Ik word al moe van mezelf als ik er aan denk. En dan die arme Maarten…Gelukkig schijnen de bijwerkingen na 6 maanden minder erg te worden. Ook geven de medicijnen een verhoogd risico op botontkalking en in mindere mate op onvruchtbaarheid en baarmoederkanker, maar het opgetelde risico blijft gelukkig beperkt.
BESTRALING
Ook heb ik vandaag kennisgemaakt met de bestralingarts. Ik zal vanaf eind volgende week 21x bestraald worden op aaneengesloten werkdagen. Ruim een maand dus. De hele borst wordt bestraald met een extra boost op het litteken.
DE BIJWERKINGEN VAN BESTRALING
Wat je hiervan kan verwachten? Ongeveer 2 weken na aanvang van de bestraling kunnen er klachten optreden als een opgezwollen, pijnlijke of verharde borst, een rode en eventueel zelfs kapotte huid en vermoeidheid. Bestraling gebeurt weliswaar lokaal (alleen de borst wordt bestraald), maar ook bij bestraling worden zowel goede als slechte cellen kapotgemaakt. Het lichaam moet telkens heel hard werken om zich te herstellen van zo’n aanval en daar kun je heel moe van worden. In het eerste jaar na de bestraling herstelt zich vaak een groot deel van de schade, maar als je pech hebt blijf je je hele leven last houden van de borst. Wederom een spannende behandeling dus!
De twee weken rust na de operatie waren heerlijk, maar nu is het weer tijd om aan de bak te gaan. Je moet er iets voor over hebben om gezond te blijven.
Tjonge, het blijft heftig hoor. Wel heel mooi hoe je het weer beschrijft allemaal.
Hou vol Lottiej! Je hebt al zo hard gevochten en bent al zo ver gekomen. De laatste loodjes wegen zwaar. (en zo kan ik nog wel even doorgaan met spreekwoorden die van toepassing zijn.) You can do it! Gas met die ferrari, nog een paar beren die van de weg gejaagd willen worden!
Hoi Liselotte.positief denken:ook deze periode zal voorbij gaan.Je was al moe ;teveel leuke dingen afspreken kan ook vermoeiend zijn.Deze weken maar niet teveel hooi op de vork nemen misschien…Go for it, je doet het allemaal hardstikke goed.Toi toi toi.Groetjes Bernadette